szombat, július 26, 2014

Mazsolás-csokidarabos márványkuglóf

Az úgy kezdődött, hogy költöztünk, és én nagyon-nagyon ki szerettem volna próbálni az új sütőt. Meg még soha nem sütöttem kuglófot. Úgyhogy a lakásavató süti ez a minden jóval telepakolt finomság lett.



Három receptből gyúrtam össze egyet, mert megvoltak a magam elképzelései, a tészta egyik fele legyen vaníliás-mazsolás, a másik pedig kakós-csokidarabos, mindezt márványos mintával.

Hozzávalók:
12 dkg puha margarin
20 dkg cukor
3 tojás
125 ml tej
25 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
1 cs. vanilincukor
1 vaníliarúd
10 dkg csoki
2 ek. keserű kakaópor
10 dkg mazsola


A vajat habosra keverjük a cukrokkal és a vaníliarúd kikapart belsejével. Beleütjük a tojások sárgáját, összekeverjük. Belekeverjük a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzákeverjük a masszához.
A tésztát nagyjából egyenlően kettéosztjuk, az egyikbe belekeverjük a mazsolát. A másik felében alaposan elkeverjük a kakaót, majd belekeverjük a darabokra vágott csokoládét.
Egy kuglófformát kivajazunk-kilisztezünk, és egy merőkanál segítségével belemerjük a tésztákat úgy, hogy foltonként eltérő színű tészta kerüljön bele. Egy fakanál nyelével cseppet összekeverjük a tésztákat, hogy a márványos mintázatot kialakítsük.
180°-ra előmelegített sütőben 45 percig (tűpróba!) sütjük, 15 percet hűljön a formában, majd rácson hűtjük teljes kihűtésig.


Ebéd utáni desszertnek házi baracklekvárral ettük, másnap reggelire pedig vajjal. Magában is, minden hogy isteni finom.

Tömör gyönyör.

Szoktatok sütni? Szeretitek ezeket a kicsit megbolondított, de azért még egyszerű recepteket?

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése


Minden megjegyzést elolvasok, és igyekszem válaszolni rájuk.
Köszönöm a kommentedet, sokat jelent, hogy elmondod a véleményed!